"Flyg är framtidens transportmedel"

2:11 min

Framtidens transportmedel är flyg. Det menar flera av de som arbetar med utvecklingen mot el –  och el/hybridflyg. Runtom i världen investeras stort i att utveckla ny teknologi och ny design för flygplanen.

Hör mer i Vetandets Värld.

Sebastiano Fumero, chef för EU:s forskningsavdelning för flygutveckling, bedömer att storskalig el– och hybridflyg för allmänheten inte ligger mer än drygt tio år fram i tiden.

– Om inte allmänheten kan ta ett el – eller el/hybridplan för sträckor inom Europa till år 2030 så har vi misslyckats, säger han.

Dagens stora etablerade flygplanstillverkare kanske inte ser utvecklingen av el- och hybridplan som sin främsta prioritet, menar han. Men det finns gott om utmanare som gärna tar marknadsandelar så utvecklingen går fort.

Redan idag finns kommersiell produktion av små elflygplan och en sannolik framtid för Sebastiano Fumero är att våra resvanor förändras i grunden med små, lättillgängliga, billiga, klimatneutrala elplan för få passagerare som kan flyga direkt mellan stora eller små flygplatser.

Och Olaf Otto, chef för  affärsutveckling på Siemens eAircraft, räknar med att världens befintliga över 40 000 mindre flygplatser kommer att få en renässans när el– och el-hybridplan framöver kommer att ta passagerare mer eller mindre från dörr till dörr.
 
– Absolut, jag ser ingen anledning till varför äldre flygplatser inte skulle kunna användas. Jag tror faktiskt att flygplatserna kommer att se en renässans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista