Forskare har hittat flytande vatten på Mars

2:15 min

Italienska forskare har hittat bevis för att det med största sannolikhet finns flytande vatten på Mars. Det visar en studie publicerad i tidskriften Science.

Magnus Ivarsson, geobiolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger att upptäckten är viktigt eftersom det ökar förutsättningarna för att det finns liv på den röda planeten.

– Allt liv vi känner till är beroende av flytande vatten, därför är ju den här upptäckten väldigt stor. NASA har till exempel sin slogan "follow the water" när man letar efter liv på Mars. Och nu har man uppenbarligen hittat det, säger han.

Forskare har diskuterat fram och tillbaka under flera år huruvida det finns flytande vatten på Mars eller inte och man har tidigare sett indikationer på att det finns det.

Det man också har vetat är att det för några miljarder år sen funnits sjöar och kanske till och med mindre hav på Mars.

Nu har italienska forskare hittat bevis för att det med stor sannolikhet finns en 20 kilometer i diameter stor sjö under ismassorna på det södra halvklotet.

Det har de sett genom att skicka ner radiovågor mot ytan.

– Och de här radiovågorna studsar tillbaka. Och beroende på vad det är för material de studsar mot och möter så har man kunnat se att mellan isen och berget så finns det något som tyder på att det skulle kunna vara flytande vatten, säger Magnus Ivarsson.

Vattnet är inte fryst, trots att temperaturen har passerat noll grader, och beskrivs som en sörja av salt– och jordpartiklar.

– Så det kanske inte direkt är klart badvatten och det är nog därför det är flytande.

Det som eventuellt skulle kunna finnas i form av liv är mikroorganismer i form av små bakterier, säger Magnus Ivarsson.

– Flytande vatten gör ju att liv i princip skulle kunnat överlevt under väldigt långa perioder och till och med leva där idag.

Referens: R. Orosei et al. Radar evidence of subglacial liquid water on Mars. Science 25 juli 2018. DOI:10.1126/science.aar7286.)