En person spritar sina händer vid ett handfat.
Genetiska ändringar kan vara anledningen till att bakterien enterokocker lärt sig att tåla desinfektionsmedel. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bakterier lär sig lura spritade händer i vården

2:13 min

För första gången kan forskare visa att en svår typ av bakterier under några år utvecklat motståndskraft mot desinfektionsmedel.

Att sprita händerna i vården är ett effektivt sätt att minska bakterierna på sjukhus. Men det är inte alltid spriten biter på alla bakterier,  till exempel på sporter från clostridium difficile.

– Vi måste vara på vakt mot ändringar som bakterierna introducerar och kanske också göra justeringar om man får utbrott av bakterierna på sjukhus, säger Arnfinn Sundsfjord som är professor i medicinsk mikrobiologi vid Tromsö universitet i Norge, men som själv inte har deltagit i studien. 

Nu har australiensiska
forskare också för första gången sett att en slags bakterie under några år kan lära sig att stå emot spriten.

De har undersökt en bakterie som heter enterokocker som är vanlig i tarmarna. De är besvärliga eftersom de kan vara motståndskraftiga mot antibiotika. De kallas då vankomycinresistenta enterokocker, VRE.

Forskarna har tittat på prover under 18 års tid och sett hur den särskilda varianten av motståndskraftiga enterokocker under de senaste åren hade utvecklat en förmåga att tåla desinfektionsmedel.

Men än så länge vet man inte varför det här sker.

 – Man vet inte egentligen vad det är som driver den utvecklingen. Det kan vara andra genetiska ändringar, säger Arnfinn Sundsfjord.

Bakterierna kan till exempel ha blivit mer tolerant mot syra och överlever därför bättre i våra tarmar. Det är alltså inte givet att det är själva desinfektionsmedlet som har gjort att bakterien har ändrat beteende.

Men för att hantera problemet inom vården tror professor Arfinn Sundsfjord i Tromsö att man i framtiden kan behöva kombinera olika desinfektionsmedel. 
 
– I den här situationen kan det vara att man behöver använda en kombination av desinfektionsmedel för att bli kvitt den här stammen av enterokocker, säger han.

Forskningen har gjorts i Mellbourn i Australien. 

Annika Östman
annika.ostman@sverigesradio.se

Referens: Sacha J. Pidot et al "Increasing tolerance of hospital Enterococcus faecium to
handwash alcohols" Sci. Transl. Med. 10, eaar6115 ,1 August 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista