kolkraftverk med bolmande rök
Foto: TT

Kolanvändningen i Europa kan minska inom två år

2:18 min

Att sluta använda kol inom Europa kan gå snabbare än man hittills trott. Priset på att släppa ut ett ton koldioxid inom EU har rusat i höjden det senaste halvåret – tack vare ett svenskt förslag på hur den hittills ganska ineffektiva utsläppshandeln inom unionen kunde förbättras.

Hör mer i Vetandets Värld.

EU har sedan 2005 haft ett system där stora kraftverk och andra industrier måste betala för varje ton koldioxid de släpper ut i atmosfären.

Men systemet har hittills fungerat dåligt. I takt med att industrierna började minska sina utsläpp skapades nämligen snabbt ett överskott av utsläppsrätter som pressade ner priset.

De senaste åren har det inte kostat mer än 50 kronor att släppa ut ett ton koldioxid och det är så billigt att hela systemet blivit verkningslöst.

Men i slutet av förra året antogs ett förslag från svenska förhandlare om hur en del av det stora överskottet skulle börja skrotas automatiskt varje år. Och sedan dess har priset för att släppa ut koldioxid inom unionen fyrdubblats på ett halvår.

Det visar att Sverige kan spela en stor roll i EU:s klimatarbete, menar Lars Zetterberg.

– Det är nästan två års budget av utsläpp som kommer annulleras till 2030. Det är drygt 50 gånger vad Sverige släpper ut varje år, så skulle man tillskriva Sverige reformeringen så har vi gjort en enorm klimatnytta.

Redan inom ett eller två år tror alltså han att det högre priset på utsläppsrätter kommer att leda till att kolkraft börjar fasas ut inom Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista