Mer naturvetenskap på årets bokmässa

Den svenska bokmarknaden svämmar inte över av populärvetenskapliga böcker, särskilt inte om naturvetenskap. Men nu verkar en ny trend vara på gång. Fler förlag satsar även på naturvetenskap och medicin. Och det märks på årets bokmässa i Göteborg.

Ett exempel är bokförlaget Fahrenheit, som specialiserat sig på populärvetenskap och där Anders Sjöqvist är förläggare.

– De senaste åren så har det vuxit fram starka krafter, framförallt inom historia. Och när det väl har börjat i en gengre, så drar det med sig andra, säger han.

Flera böcker på gång
Bokförlaget Fahrenheit har funnits i precis ett år och hittills har förlaget främst gett ut böcker om historia och vetenskapshistoria. I höst kommer bland annat en bok om hur forskningen om hjärnan utvecklades vid slutet av 1600-talet. Boken heter Och själen blev kropp, skriven av Carl Zimmer.

Vetenskapshistoria har varit en genväg till att snabbt marknadsföra förlaget och hitta läsare, säger Anders Sjöqvist. Men snart kommer fler böcker med större tyngdpunkt på naturvetenskap.

Nästa säsong kommer en bok om planeten Mars och hur en expedition dit skulle kunna te sig skriven av den svenska forskaren Ella Karlsson.

På andra förlag kommer redan under hösten en rad andra titlar, bland annat en praktbok om universum som heter Kosmos, författaren Lasse Berg skriver en evolutionsbiologisk historia Gryning över Kalahari. Om hur människan blev människa, Simon Singh är aktuell på svenska med boken Big Bang. Lars Olof Kallings skriver om aids i Den yttersta plågan och så vidare.

Säljer ännu inte så bra
Men ett problem är fortfarande att naturvetenskapliga böcker inte säljer så bra.

– Vi har inte de här riktigt tydliga föredömena inom naturvetenskap. När man pratar om den historiska vågen så var den Peter Englund som startade den, och Herman Lindqvist gjorde den än mer populär. Det är det vi väntar på inom de andra disciplinerna, säger Anders Sjöqvist.

Nils-Johan Tjärnlund
nils.tjarnlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".