En plockad tegelsopp i närbild.
Tegelsopp. Foto: Emil Langvad/TT

Världens svampar uppmärksammas i ny rapport

2:00 min

För första gången har den botaniska trädgården Kew Gardens i London kommit med en rapport om tillståndet för världens svampar.

Kew Gardens är egentligen en av världens viktigaste institutioner för att beskriva och bevara växter, och de brukar komma ut med liknande rapporter om just växter. Men nu menar de att det är hög tid att vi också uppdaterar vårt kunskapsläge om svamparna.

Det verkar nämligen gå att göra listan hur lång som helst, på alla de sätt svamparna påverkar oss andra organismer här på jorden. Både på bra och dåliga sätt.

Kantarellsmörgås, köttsubstitutet Quorn, penicillin, livsviktig symbios för växter, dödlig sjukdom hos groddjur, jäst för att baka bröd, almsjukan, nedbrytning av organiskt material, mögel och fotsvampär bara några exempel där svampar är inblandade på något sätt.

Men ändå har de levt i skuggan av djur och växter, enligt Kew Gardens.
Till exempel har bara 56 svamparter fått sin globala hotstatus utvärderad, jämfört med 25 000 växter och 68 000 djurarter.

Den här första rapporten om tillståndet för världens svampar ska därför ge en bättre översikt över svamparnas betydelse och vårt kunskapsläge om dem.

Över 100 forskare från 18 länder har jobbat med rapporten. Bland mycket annat har de kommit sett att år 2017 beskrevs mer än 2 000 nya svamparter i världen. Det land där flest nya arter beskrevs är Kina, följt av Australien och Thailand.

Bland de nya svamparna från 2017 finns två ätbara arter av tryffel och en art som infekterar kackerlackor.

När det gäller matsvamp är det minst 350 svamparter som används till människoföda. De beräknas ha ett totalt ekonomiskt värde på över 360 miljarder kronor.

Att lära oss mer om svampar kan göra det lättare att både bekämpa sjukdomar på grödor och att hitta nya lösningar på samhällsproblem, enligt forskarna.

Till exempel finns det en svamp som på senare tid har visat sig kunna bryta ner plast och på så vis väckt hopp om ett framtida sätt att minska världens avfall.

Här kan du läsa rapporten och se fantastiska bilder av olika svamparter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista