Liknar vanlig broccoli, blåskimrande, men just de här är unika då de behandlats med genkniven crispr.
Liknar vanlig broccoli, blåskimrande, men just de här är unika då de behandlats med genkniven crispr. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Möjlig öppning för grödor med ny genteknik i EU

Efter ett EU-möte visar det sig att dörren kanske inte är helt stängd för jordbruksgrödor som tagits fram med nya genförändringstekniker.

EU-domstolen beslutade i somras att grödor som skapats med nya genförändringstekniker som Crispr/cas9 ska klassas som genmodifierade organismer, GMO.

Men svenska forskare har protesterat eftersom sådana här förändringar också kan uppstå spontant i naturen och därför inte borde klassas som GMO.

Vid ett möte mellan EU-kommissionen och medlemsländerna i veckan återupprepade EU-kommissionen att Crispr/cas9-grödor ska anses vara GMO. Men kanske står dörren ändå lite på glänt för den nya tekniken.

Enligt det svenska Jordbruksverket vill EU-kommissionen diskutera vidare och inhämta mer kunskap om konsekvenser av domen och hur den ska tolkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista