Dold hunger upptäcks när näringsämnen spåras

2:15 min

Om hungern i världen ska avskaffas till år 2030 behövs bättre koll på var alla näringsämnen tar vägen, enligt en brittisk forskargrupp

Att avskaffa hunger och all form av undernäring i världen till år 2030 är ett av FN:s globala utvecklingsmål.

Därför har den brittiska forskargruppen inte bara tittat på energiintag i form av kalorier. De har också undersökt den globala fördelningen av enskilda aminosyror, vitaminer och mineraler.

– En stor del av världen är övergödd medan det finns de som svälter. Maten är väldigt ojämlikt distribuerad, kanske ännu mer när det gäller näringsämnen, säger Anna Karin Lindroos som är nutritionist på Livsmedelsverket.

Ett begrepp som dyker upp är dold hunger. Det är när man inte får i sig tillräckligt med näringsämnen av rätt sort, även om man blir mätt av skräpmat eller ensidig kost. Men forskarna undersöker också den mer uppenbara hungern som beror på matbrist.

De har utgått från databaser med uppgifter om mat och näringsämnen som finns hos FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. De har spårat vad som händer med maten fram tills att den hamnar hos den som ska äta den.

När det gäller den dolda hungern kommer de fram till att det produceras livsmedel med såpass mycket vitaminer och mineraler för att alla i världen skulle få i sig tillräckliga mängder om vi hade en annan matfördelning. Men flera ämnen ligger nära gränsen, som kalcium och folsyra.

Studien vill också visa i vilka produktionssteg där ändringar skulle bidra till att nå FN:s hållbarhetsmål. Att hitta sätt att kunna lagra grönsaker under längre tid, till exempel.

Minskas kött- och mjölkproduktionen för att få en mer miljömässigt hållbar matproduktion finns det samtidigt risk att världens gemensamma matförråd får brist på aminosyran lysin enligt beräkningarna, om inte odlingen av baljväxter ökar.

– Även om maten räcker till och det finns tillräckligt med energi, kan det vara ett svårt bland dem som har minst tillgång till mat att få i sig tillräckligt med protein. Finns det då bara tillgång till spannmål kan det bli ett problem, säger Anna Karin Lindroos.

Referens: Hannah Ritchie et al. Beyond Calories: A Holistic Assessment of the Global Food System. Frontiers in Sustaiinable Food Systems 14 september 2018. DOI: 10.3389/fsufs.2018.00057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista