Människans natur - fridsam eller våldsam?

Är människan fridsam eller våldsam till sin natur? Det är frågan som ställs i Vetandets Värld den 11 oktober.

Mathias Osvath, doktorand i kognitionsvetenskap med inriktning på evolution, Lunds universitet, står för det naturvetenskapliga perspektivet. Sven-Åke Lindgren, docent i sociologi med inriktning på kriminologi vid Göteborgs universitet, står för det samhällsvetenskapliga. Båda menar att man måste skilja på aggression och våld. Vi har en medfödd benägenhet för aggression men det är inte givet att vi ska bruka våld när vi blir arga. Tidigare erfarenheter och inlärning är avgörande för om heta känslor ska leda till slagsmål.

Evolutionsbiologer betraktar människan som ett djur bland andra som har fått sin beteenderepertoar under årmiljoner av naturligt urval. Under utvecklingens gång har det gynnat individers överlevnad om de använt våld när de varit hotade eller när de har kunnat få tillgång till mer resurser. Därför finns våld med som möjligt handlingsalternativ i vissa situationer och det har evolutionära orsaker att män använder mer våld än kvinnor. Men människan, liksom andra djur, kan också förhandla sig ur konflikter. Schimpanser mäklar fred framför allt genom att putsa varann. Människan har genom evolutionen fått språket att förhandla med.

Samhällsvetenskapen är inte alls lika entydig som naturvetenskapen när det gäller frågan om varför våld finns. Men den franske 1700-talsfilosofen Rousseau har fortfarande stort inflytande. Han menade att människan i grunden är god och fredlig. Om vi bara kunde uppfostra våra barn rätt och världen blev rättvis och jämlik skulle våldet försvinna av sig själv.

Redaktör för programmet är Charlotta Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".