Trubbel för Hubble efter trasig styrning

0:16 min

Nasas berömda rymdteleskop Hubble har råkat ut för problem efter att en viktig styrkomponent, ett så kallat gyroskop, har gått sönder.

Teleskopet Hubble har tvingats gå ner i säkerhetsläge på grund av problem med styrningen. I värsta fall får teleskopet gå i "halvpension" i väntan på nästa generation.

Nödläget började med ett gyroskop som fallerade i förra veckan och i helgen började ett gyro till att krångla.

För att styra Hubble på bästa sätt behövs tre gyro i drift. Teleskopet klarar sig på ett eller två gyro, men kan då inte arbeta lika avancerat.

Hubble skickades upp i rymden 1990 och har sedan dess sänt tillbaka ovärderliga bidrag för människans bild av universum. 2009 skickades astronauter för att serva teleskopet, men att komponenter skulle börja ge upp vid det här laget är inte oväntat.

Att skicka astronauter för en ny renovering är inte aktuellt, eftersom Hubble ändå ska få en ersättare snart. 2021 skickas det ännu kraftfullare Webbteleskopet upp från den europeiska rymdbasen i Franska Guyana i Sydamerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista