En man lägger sin hand på en kvinnas lår.
Foto: Erik Simander/TT

Dålig kunskap om sexuella trakasserier på högskolan

1:55 min

Det är stor brist på kunskap om hur problemet med sexuella trakasserier inom svenska högskolor och universitet ser ut enligt en ny rapport.

Rapporten som handlar om forskningsläget när det gäller sexuella trakasserier inom högskolevärlden har tagits fram på uppdrag av Vetenskapsrådet.

En av författarna är Fredrik Bondestam från Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Han säger att det är svårt att veta hur stor utsattheten för sexuella trakasserier är eftersom det svenska högskolelandskapet har förändrats.

– Vi har en situation med internationalisering och mobilitet. Det finns en breddad rekrytering som har pågått under en längre tid. Och det finns många former av utsatthet som forskningen inte har intresserat sig för och ställt frågor om på rätt sätt.

Särskilt lite forskning verkar det finnas om förövarna. Alltså om vem som trakasserar och varför.

– Vilka risksituationer finns? Vilka risksituationer finns och så vidare. För mig blev det lite som en uppenbarelse att se att det finns så många kunskapsluckor, säger Fredrik Bondestam.

Det var när metoo-rörelsen hade dragit igång förra året som den statliga forskningsfinansiären Vetenskapsrådet beställde rapporten, eftersom de också arbetar med analyser och kartläggningar.

Generaldirektören Sven Stafström hoppas att rapporten kommer att skapa diskussion inom högskolevärlden.

De praktiska åtgärderna mot sexuella trakasserier har högskolorna själva ansvar för säger han. Men som forskningsfinansiär hoppas han också få chansen att ge pengar till fler forskare som nu vill hjälpa till att fylla i kunskapsluckorna kring problemen med trakasserier.

– Vi tar in och bedömer ansökningar, och de som har hög kvalitet finansierar vi. Men får vi inte in några ansökningar har vi ju svårt att stödja forskningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista