Montage av färglagda skuggbilder på människor.
Foto: Anton Bennebrant

Om könsidentitet och att hitta sig själv

Om att inte känna sig som man eller kvinna. Om att få könsbekräftande behandlingar av sjukvården. Det är några av ämnena när Vetenskapsradion och Tendens kortdokumentärer samlat program på temat.

När Maud kom ut som kvinna efter 70

För två år sedan rensade Maud Jacobson killkläderna ur garderoben och slutade att använda sitt gamla namn. I vinter tar hon det sista steget i sin könskorrigering.

 

Måste vi köna Ben före skolstarten?

Ben går alltid i klänning och strumpbyxor och vill kallas hen eller hon. På förskolan ses Ben som en av tjejerna. Men i födelsebeviset står det pojke. Hur blir det när Ben börjar skolan?

 

"Hej allihop, jag är transsexuell!"

Aldrig förr har så många sagt att de vantrivs med sin könsidentitet. Allt fler unga människor söker upp sjukvården för att få det som kallas könsbekräftande behandling. Varför?

 

Är du kille eller tjej? Nej. Om att vara icke-binär.

Allt fler transsexuella känner att de inte hör hemma i något av de traditionella könen. De känner sig varken som man eller kvinna, och kallar sig icke-binära.

 

Jag är Intersexy

Ellie är intersexuell. Fysiskt är hon varken kvinna eller man. Nu kämpar hon för intersexpersoners rätt att själva få bestämma över sin kropp.

 

Mitt nyfödda barn kallades "det"

Vid förlossning får Josefin reda på att hennes barns kön inte går att bestämma - en diagnos som man kallar avvikande könsutveckling eller DSD (disorder of sex development).

 

Jag känner mig som en tjej men är ju en kille

Linnea föddes i en pojkkropp men har alltid känt sig som en flicka. Hon vill ha klänning och håret i tofsar. Och ett flicknamn. Men hur ska det gå till och vad ska andra tänka och tycka?

 

Livet som kvinna blev inte som jag trodde

Nicole föddes som Mattias. För åtta år sedan genomgick hon en könskorrigering. Nu skulle äntligen livet som kvinna börja på riktigt! Men hur blev det?

 

Här hittar du fler poddsamlingar från Vetenskapsradion.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista