Kungliga vetenskapsakademiens sekreterare, Gunnar Öquist, tillkännagav vilka som tilldelats Nobelpriset i Kemi 2005. (Foto: PrB)

Fler möjligheter att bygga läkemedel gav nobelpris i kemi


Årets Nobelpriset i kemi delas mellan två amerikaner, Richard Schrock och Robert Grubbs, och fransmannen Yves Chauvin.
Deras forskning har gjort det möjligt att skapa helt nya ämnen, till exempel läkemedel, på ett miljövänligare sätt än förut.

Inom läkemedelsforskningen vill man kunna imitera naturens kemi genom att på konstgjord väg i labbet ta fram exakt samma molekyler för användning i mediciner - och man vill ofta dessutom kunna skapa helt nya ämnen genom att ta isär molekyler och sätta ihop dem på ett nytt sätt. Här har nobelpristagarnas forskning redan kommit till nytta. Kommersiellt finns redan exempel på cancermediciner under utveckling, säger Jan-Erling Bäckvall professor i organisk kemi på Stockholms universitet:

- Den typ av anti-cancerföreningar där man utgått från en naturprodukt som kallas Epotilon som har en viss effekt, men som man vill förbättra, säger Jan-Erling Bäckvall.

Som partnerbyte i dansen

Förbättringen kan göras genom att ta isär molekylerna och skapa nya föreningar. Hur det går till i teorin beskrev fransmannen Chauvin i början på 70-talet, men men sen dröjde det ända till 90-talet innan amerikanerna Schrock och Grubbs hade utvecklat ett effektivt verktyg.

Det är katalysatorer, till exempel en metallförening. Populärt beskrivs det som en danslek där katalysatorn knackar på axeln till de dansande paren, det vill säga dubbelbindningar mellan kolatomer, och på så sätt åstadkommer ett partnerbyte där atomgrupperna byter plats med varann - vips så har det skapats ett helt nytt ämne.

Grön kemi

Och en fördel är att partnerbytet kan göras effektivare och enklare eftersom katalysatorrna är stabila i luft och kan användas i normala temperaturer och själva industriproduktionen kan på så sätt bli miljövänligare - en form av grön kemi som har framtiden för sig.

- Det här öppnar ju för nya möjligheter. Man kan ju se ett ökat antal molekyler som man kan nå fram till. De flesta inom vetenskapsvärlden, inom kemin, tycker att det här är ett väldigt bra pris tror jag, säger Jan-Erling Bäckvall.

Nils Johan Tjärnlund
nils.tjarnlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".