Presidentens planer hotar Amazonas

1:49 min

Brasiliens nya president Jair Bolsonaro vill avverka mer regnskog och minska stödet för naturvård och forskning. Miljöforskare oroar sig nu för minskade forskningsanslag och att skogen ska skövlas i snabbare takt.

Hör mer i Klotet.

Alexandre Antonelli är professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet och forskare i Amazonas.

– Det är väldigt mycket som står på spel. Amazonas är den mest artrika skogen på hela jorden. Och dessutom finns en stor potential i skogen att lagra kol. Tar man bort den så innebär det att man släpper ut mer kol och det kommer bidra till ökade klimatförändringar över hela jorden, säger han.
 
Brasiliens nye president Jair Bolsonaro har tydligt uttryckt att miljöarbetet och urfolkens rättigheter till regnskogen, hindrar landets ekonomiska utveckling. Han vill i stället se mer dammbyggen och en utökad produktion av naturbeteskött och soja. 
 
Jair Bolsonaro ser helt enkelt regnskogen som en outnyttjad resurs.

På senare tid har hotbrev och fysiska attacker i och kring regnskogarna förekommit mot naturvårdsmyndigheter, miljöarbetare och mot urfolken som lever i reservat i regnskogen.

Och enligt Alexandre Antonelli, som själv är brasilianare och har ett stort kontaktnät i Brasilien, finns också en rädsla på universitet och myndigheter att få sparken om man utrycker kritik mot den nye presidenten.

– De är rädda att bli motarbetade, förföljda och fysiskt angripna, och att deras forskningsanslag ska dras tillbaka. Det skulle ju leda till att de inte längre kan bedriva naturvård och forskning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista