inne i en operationssal där personer står över en persons mage och opererar.
En blindtarmsoperation kan ha oväntade fördelar konstaterar en ny studie. Foto: Magnus Neideman / SvD / TT

Oväntade fördelar efter blindtarmsoperation

2:13 min

En blindtarmsoperation kan ha oväntade fördelar. En studie visar nämligen att människor som har opererat bort blindtarmen har en lägre risk att utveckla Parkinsons sjukdom.

I studien använde sig forskarna av ett patientregister över 1,6 miljoner svenskar.

Det forskarna såg var att förekomsten av Parkinsons sjukdom var mindre hos den grupp som opererat bort sin blindtarm någon gång i livet. I den gruppen drabbades ungefär 20 procent färre, jämfört med personer som hade blindtarmen kvar.

Men hur hänger en del av vårt tarmpaket ihop med Parkinsons sjukdom, alltså en sjukdom som uppstår i hjärnan?

Enligt forskarna har det visat sig att blindtarmen är full med ett protein som heter alfa-synuklein. Det här proteinerna kan klumpa ihop sig, och skulle det här proteintrasslet nå hjärnan så kan det ta död på hjärnceller, och i förlängningen leda till Parkinsons sjukdom

Daniel Lindqvist vid Lunds universitet har varit med och gjort studien.

– Om vår hypotes stämmer så ska proteinet transporteras upp från tarmen till hjärnan. Där vet vi inte exakt hur det går till, men i djurstudier har vi sett att det kan vara på detta sätt, säger han. 
 
Så genom en blindtarmsoperation blir kroppen helt enkelt av med en stor källa till det här proteinet?

– Man kan ju absolut inte rekommendera en blindtarmsoperation som en preventiv åtgärd för att förebygga Parkinsons sjukdom. Det finns inget stöd för det och det skulle innebära enormt mycket onödig kirurgi och risker.

Enligt Daniel Lindqvist är slutsatsen av studien snarare att man ska fokusera på blindtarmen för att bättre kunna förstå varför Parkinsons sjukdom utvecklas, och när man testar framtida läkemedel kanske forskningen ska rikta in sig på det här proteinet i tarmen.

 

Referens: Killinger et al. "The vermiform appendix impacts the risk of developing Parkinson’s disease". Science Translational Medicine, 2018. Doi: 10.1126/scitranslmed.aar5280.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".