Detta är ett kontrollerat vattenflöde. Foto:PrB

Vatten rinner vart det vill

Människan försök att behärska och kontrollera rinnande vatten, sjöar och våtmarker kommer ofta på skam. Kanske klarar vi ett tag att använda resursen på våra villkor, men de skador som uppstår i det omgivande ekosystemet kan orsaka stora skador.

Ett exempel är Mississippi-flodens delta vid New Orleans. De mäktiga sedimentbankarna utanför kusten skulle kunna ha skyddat staden från vvågorna som kom från havet i Katrina-orkanen. Deltat fanns tyvärr inte kvar - det var bortgrävt sedan länge för att underlätta för sjöfarten.

Vatten behöver utrymme för sina variationer  i mängd, eller  i hastighet. Våra konstruktioner ger vattenmassorna alltför små marginaler. Kanalerna är för raka, dammarna för knappa. Vi måste lära oss att inkludera vattnets oförutsägbara rörelser säger Lance Gunderson, professor i miljöteknik i Atlanta USA. En idé som cirkulerar är att återuppbygga New Orleans på styltor, där vattnet kan röra sig obehindrat utan att skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".