En närbild på en bananfluga, sedd uppifrån.
Bananflugornas tarmflora går i arv. Foto: André Karwath/Wikimedia CC BY-SA 2.5

Bananflugornas tarmflora ärvs

Tarmbakterier överför genetisk variation mellan generationer. Det visar en ny undersökning på bananflugor.

Genetisk information förs ju över från en generation till nästa genom ägg och spermier. Men det är inte det enda sättet.

Tarmbakterier kan också överföra information. Det visar en nypublicerad studie från Umeå Universitet där Per Stenberg har gjort undersökningar på bananflugor.

– Bananflugorna lägger ägg i sin mat och sedan skiter de där också. Det víll säga, där hamnar tarmbakterierna. När äggen kläcks så kryper larverna ut och börjar äta maten tillsammans med tarmbakterierna, säger han.

Enligt Per Stenberg går det alltså att kontrollera vilket mikrobiom eller tarmflora de får genom att ta ägg, tvätta av dem från bakterier och lägga dem i mat med annan flugavföring i.

– På så sätt kan vi kontrollera både var flugorna får sina gener och var de får sina bakterier ifrån, säger han.

Tidigare har det visats i studier på möss att effekter från livsstil och miljö kan överföras från vuxna möss till deras ungar. Till exempel hur ungarna får problem med insulinregleringen om deras föräldrar varit övergödda.

Referens: Doi: 10.1002/1873-3468.13278.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".