Lycka kanske leder till längre liv

2:30 min

Äldre personer som känner sig lyckliga kanske lever längre, visar en undersökning från Singapore. Sören Engström, 80, och Alf Hedlund, 84, är med i ett gäng i Uppsala som träffas varje vecka och går stavgång ihop.

– Det är jättekul att gå ut så här, då får man prata lite också. Jag blev ju ensam, och då kan man inte bara sätta sig ned. Man måste göra någonting i alla fall, säger Sören Engström.

Alf Hedlund tycker att hela kroppen mår bättre av att få komma ut.

– Har du varit ute någon timme, så mår du bättre innan du startade. Det är jag övertygad om. Att vara lycklig är ett ganska starkt ord, men det är ju bra om man inte är olycklig i alla fall. För då mår man ju inte bra och lever inte bra heller.

Nu i höst kom en studie från Singapore där personer över 60 år fick frågan hur ofta de under den senaste veckan känt sig glada, njutit av livet och känt hopp inför framtiden.

Sex år senare tittade forskarna på undersökningsgruppen igen och då var det fler av de lyckliga som fortfarande var i livet. 15 procent hade dött av de som hade svarat att de var lyckliga, och 20 procent bland de mer olyckliga.

Stefan Fors är docent i folkhälsovetenskap och arbetar på Karolinska institutet i Stockholm. Han tycker att man kan vända på studien och istället säga att olyckliga personer lever kortare.

– Med precis samma studie, med precis samma resultat, så kan man lika gärna säga att olyckliga personer lever kortare. Då blir det lättare att förstå. För vi vet att personer som är olyckliga. Som har ångestproblem, depressiva problem eller sorg. De är lite sämre på att ta hand om sig själva. De slarvar lite mer med sina mediciner, rör sig lite mindre, röker oftare.

Referens:
Chei, C-H et al. "Happy Older people live longer". Age and ageing. 27 augusti 2018. Doi:org/10.1093/ageing/afy128.