Arthur Ashkin i sin källare, omgiven av en massa verktyg på bordet bakomhonom och på väggen.
Nobelpristagaren Arthur Ashkin forskar vidare i sin källare. Foto: Camilla Widebeck

Den rekordgamla nobelpristagarens hemlighet

1:58 min

Den äldste Nobelpristagaren någonsin, det är årets fysikpristagare Arthur Ashkin. Han är 96 år, men det hindrar inte att han hemma i källaren forskar vidare på en teknik han hoppas ska kunna lösa klimatkrisen.

Hör mer i Vetandets värld.

Arthur Ashkin får årets Nobelpris i fysik för den optiska pincetten. En pincett som med bara ljus, laserstrålar, kan hålla fast och flytta på små partiklar – till exempel levande celler i biologisk forskning.

I dag är han 96 år men fortsätter att forska hemma i sin källare. Projektet i källaren handlar också om ljus. Inte laser, men solljus.

Han vill inte att några bilder tas eftersom han håller uppfinningen hemlig, och hoppas få den vetenskapligt publicerad i tidskriften Science snart. Men det handlar om att bättre ta vara på solljuset och göra billig el.

För ska vi lösa klimatkrisen då måste vi ta koldioxid ur atmosfären, anser han.

– Och om jag kan göra el billigt, då kan jag absolut ta koldioxid ur atmosfären! Och kanske räddar jag planeten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista