Sveriges största marina silverskatt hittad

Över 6000 silvermynt från 1600-talet har hittats på vraket Kronan utanför Öland. Fyndet är en skattkista av information för marinarkeologerna.

Lars Einarsson, marinarkeolog vid Kalmar Läns Muséum, är ansvarig för vraket.

- Ser man till homogeniteten i fyndet , det vill säga att det är en typ av mynt, så är det det största i Sverige någonsin. 6200 av dom här 6500 mynten är fyraöringar, ocirkulerade fyraöringar.

Den nybärgade silverskatten består alltså till största delen av fyraöringar som kommer direkt från det svenska myntverket och sannolikt var ämnade som betalning åt befälhavarna ombord på Kronan.

Så blev det nu inte. Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal.

Kronans förlisning betraktas som en av dom största fartygskatastroferna i Sveriges historia, men för dagens marinarkeologer, som Lars Einarsson till exempel, utgör vraket, med sina välbevarade fynd, en skattkista av information om stormaktstidens Sverige.

Det senaste silverfyndet gör till exempel att vi måste omvärdera vår bild av att alla pengar på ett 1600-talsskepp fanns i en enda jättelik skattkista:

- Pratar vi i termer av skeppskassa som ofta dyker upp vad gäller skattfynd på havets botten, så kanske vi får överge tanken på att skeppskassan var en kista full med mynt och ädelstenar, utan skeppskassan kunde fördelas på olika ställen i fartyget, fördelas på olika personer som hade en viss ställning, säger Lars Einarsson, marinarkeolog vid Kalmar Läns Muséum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".