Nobelupptäckterna 2018

Hör om upptäckterna som lett fram till årets Nobelpris. Intervjuer med de vinnande forskarna. Och med människor vars liv har räddats av de nya kunskaperna.

Vetandets värld: Att möta sin livräddare
Sharon Belvin är veckor ifrån sitt bröllop när hon får diagnosen malignt melanom. En ny experimentell behandling sätts in, där immunförsvarets bromsar släppts för att attackera cancercellerna.
Behandlingen är utvecklad av immunologen och Nobelpristagaren James Allison, med en egen historia av cancersjukdomar hos nära anhöriga.

Vetandets värld: Behandlingen ändrade Kents livssyn
Cancersjuke Kent Persson erbjuds att vara med i en studie där han kanske ska få behandlas med immunterapi. Slumpen ska avgöra vad Kent får för behandling – något som kommer att förändra hans liv.
Det här är historien om den märkliga vändningen med Kents cancer, något som lett fram till årets Nobelpris i medicin.

Vetandets värld: Äldste Nobelpristagaren någonsin vill lösa framtidens problem
Arthur Ashkin, som får Nobelpris i fysik för den optiska pincetten, har forskat om laser sedan lasern uppfanns. Nu är han 96 år – och i källaren har han ett projekt han hoppas ska lösa världens energiproblem.

Vetandets värld: Hon lockar fram evolutionens dolda potential 
Botemedel mot cancer, lösningen på världens energikris och mat åt alla hungriga. Allt det här går att hitta i naturens enorma variation av proteiner menar Frances Arnold, Nobelpristagare i kemi.

Vetandets värld: Donna Strickland gick från lego till laserkniv
Donna Strickland får Nobelpris för extremt korta och intensiva laserpulser. En teknik som nu används flitigt världen över. Hon trivs allra bäst i laserlabbet, där vi träffat henne bland speglar och linser.
Vi besöker också den universitetsstad i Sverige som har flest CPA-lasrar: Lund.