Nytt atomur sägs slå världsrekord

1:23 min

Ett atomur som är så precist att det inte går fel en enda sekund på hela universums livstid. Det har forskare i Colorado byggt.

Atomur kan sägas vara en slags väldigt exakt typ av klocka.

Atomfysikern Martin Zelan på forskningsinstitutet RISE, är helt fascinerad av artikeln som publiceras i Nature idag.

- Det här är världsrekord i att mäta bra. Det finns ingen som någonsin har mätt någonting så noggrant som de har gjort här. Så man har börjat att gå in i en ny era med de här klockorna, säger han.
 
Forskarna i Colorado, USA, har alltså byggt ett atomur som är så precist att det, enligt forskarna, inte går fel en enda sekund på hela universums livstid.

Den är mer exakt än alla mätinstrument som finns i dag och det gör att man nu inte bara kan mäta tid med den utan även andra saker som hänger ihop med tiden. Till exempel gravitation, som påverkar tiden, enligt Einsteins relativitetsteori. När man ställer två klockor bredvid varandra med en höjdskillnad på en centimeter, så gör gravitationen att klockorna går lite olika snabbt, och den skillnaden kan man nu upptäcka. 

Den nya klockan är så precis att den kan användas för att testa relativitetsteorin, upptäcka mörk materia eller andra saker som man inte vet om i dag, för att man aldrig har kunnat mäta nånting så noggrant som nu.

 

Referens: McGrew et al.: "Atomic clock performance enabling geodesy below the centimetre level". Nature 2018. doi: 10.1038/s41586-018-0738-2 . https://www.nature.com/articles/s41586-018-0738-2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista