Hoppspindel föder upp ungarna med mjölk

1:43 min

Forskare i Kina har upptäckt att en hoppspindel, Toxeus magnus, tar hand om sina ungar på ett väldigt speciellt sätt.

Honan håller kvar småspindlarna i boet den första tiden och ger dem en sorts mjölkliknande vätska.

Jonas Sandström är docent på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och spindelexpert på ArtDatabanken. Han tycker att den här studien är fascinerande och han har aldrig läst om något liknande tidigare.

– Författarna spekulerar ju i att miljön kanske är så svår för den här spindeln att ungarna inte skulle klara sig utanför boet. Att det är parasiter och predatorer utanför och att honan måste ta hand om ungarna så här bra för att de ska klara sig, säger han.

Spindeln Toxeus magnus liknar en myra och den finns framförallt i Sydöstra Asien. Forskare upptäckte att honan höll kvar sina spindelungar i boet i omkring femtio dagar. Trots att honan inte tog in någon ny mat till ungarna, så växte de under tiden i boet.

Det visade sig att honan producerar en proteinrik vätska som hon föder upp småspindlarna med.  

Jonas Sandström säger att det är svårt att veta exakt vad den här vätskan är för något. Men den hänger ihop med äggproduktionen och kommer fram ur samma ställe på bakkroppen som äggen. 

– Den har ju tre till fyra gånger mer protein än mjölk. Men det är väldigt lite fett och väldigt lite socker. Så man kan säga att det är en vätska som är väldigt bra för att bygga upp muskler och att tillväxa. Men det kanske inte är så mycket energi i den i övrigt, säger han och fortsätter:

– Men det kan vara bra för spindlarna som snabbt ska växa och bli adulter. Till skillnad från däggdjuren som tar längre tid på sig och behöver mer energi för den dagliga funktionen.

 

Referens: Chen et al. "Prolonged milk provisioning in a jumping spider". Science 30/11 2018. http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aat3692

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista