Solen går ned på planeten Mars där en molekylfångare ska leta efter liv

Molekylfångare letar liv på Mars

Marsianer som anfaller jorden som i filmen Världarnas krig är det nog ingen som tror på i dag, men nu har brittiska forskare ansökt om att få leta efter betydligt mindre biologiska spår på planeten Mars.

Till Europeiska rymdstyrelsens, ESAs, Marsexpedition 2009 tänker brittiska forskare skicka med en liten molekylfångare för att leta efter möjligt liv.

Man har bestämt sig för vilka typer av molekyler från Mars som skulle kunna betyda livsförekomst, och sedan har man byggt en sorts molekylstor fångstlåda i plast, vars form man fått genom att gjuta av de biologiska strukturer som normalt, här på jorden, fångar in sådana molekyler.

Det här känner vi igen som biosensorer, som man till exempel kan ha i övervakningssystem för biologiska processer. På Mars, däremot, tror man inte att de här biologiska igenkänningsytorna klarar sig så bra. Levande material har ju sina begränsningar.

Så man har alltså gjort konstgjorda landningsbanor för två olika typer av molekyler som bygger upp DNA - rättvända eller spegelvända. Finns det tillräckligt många av den ena eller den andra typen, kan det innebära en pågående biologisk process - kanske det vi kallar liv.

Allt det här förpackat i ett paket som är stort som en brödrost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".