Bilder av två vrak på havsbotten.
28 vrak lastade med olika typer av kemiska stridsmedel ligger på den leriga havsbotten i ett område utanför Måseskär. Bilden togs 2015 med hjälp av en obemannad undervattensfarkost. Foto: Sjöfartsverket

Senapsgas oväntat spritt utanför västkusten

2:22 min

Senapsgas som dumpades utanför västkusten efter andra världskriget har fått större spridning än väntat, visar mätningar.

Hör mer i Klotet.

Utanför Måseskär på Västkusten ligger en av flera platser i Sverige där stora mängder kemiska stridsmedel dumpades efter andra världskriget. Nya provtagningar som gjorts vid vraken visar nu att senapsgas fått större spridning än förväntat i området.

Ekotoxikolog vid Göteborgs universitet, Ingela Dahllöf, är en av forskarna bakom studien:

– Man kan se att det finns dels lite ren senapsgas och metaboliter, alltså nedbrutningsprodukter i många av proverna.

De omkring 20 000 ton behållare med kemiska stridsmedel, som dumpades utanför Måseskär på västkusten, har nu legat och rostat på havsbotten i över 70 år.

Tidigare studier har visat att arsenik och senapsgas läckt ut till havsbottensedimentet, men preliminära resultat från provtagningar, som gjorts av Chalmers Tekniska Högskola, visar nu att spridningen av senapsgas är oväntat stor. 

– Det värsta är kanske att vi också hittar vissa spår, även där vi trodde att det inte skulle finnas. Det vill säga att det kan ha skett en spridning med bottenströmmar och så vidare, säger ekotoxikolog Ingela Dahllöf. 

I de låga havstemperaturerna håller sig senapsgas i fast form och i den fria vattenmassan delas den upp i mindre bitar som tar lång tid att brytas ner. Men hur större spridning av senapsgas påverkar djur- och växtliv är fortfarande oklart eftersom det saknas mycket forskning inom området, menar Ingela Dahllöf. 

– Vi vet inte så jättemycket om effekter på miljön och organismerna, men desto mer hur det påverkar människor. Syftet med gasen har ju varit att slå ut människor med den. Det är farliga substanser att arbeta med och kräver speciella tillstånd och speciella labb. Det är ingenting som man går in och gör vanliga ekotoxikologiska försök med, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista