Två kvinnor går stavgång
Foto: Martina Holmberg / TT

Äldre kvinnor missar cancerscreening – HPV-test föreslås

2:32 min

Ungefär 30 procent av de kvinnor som får livmoderhalscancer är över 60 år. Trots det kallas kvinnor över 60 inte till screeningprogrammet där man letar efter cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer.

Nu visar en ny studie att ett virustest, där kvinnorna själva får ta ett HPV-prov, humant papillomvirus, kan vara ett sätt att förhindra livmoderhalscancer.

Professor Matts Olovsson i Uppsala är en av forskarna bakom studien: 

– HPV är vanligt hos kvinnor som är över 60 år. Och vi visar också att många av de som är HPV-positiva faktiskt har allvarliga cellförändringar. På sikt så måste vi få igång en screening också för de som är över 60 år och som sträcker sig till kanske 75 eller 80 års ålder, säger han. 

De flesta som är sexuellt aktiva har haft HPV och ofta klarar kroppen själv att göra sig av med viruset. Men om man har HPV under en längre tid så kan det öka risken för cellförändringar som i sin tur skulle kunna leda till livmodershalscancer.

I studien fick nästan 900 kvinnor i Dalarna ett provtagningskit hemskickat.

– Man tar det här provet själv genom att föra in en provtagningspinne i slidan och rotera borsten lite. Och det är väldigt sällan som det inte är tillräckligt med prov. Så även om det inte ser ut att vara så mycket, så räcker det för analys, säger Matts Olovsson.

De kvinnor i studien som hade ett positivt HPV-test, fick först ta om provet efter några månader. Om det andra provet också var positivt undersöktes de av läkare som tog vävnadsprov.

16 av kvinnorna i studien visade sig då ha cellförändringar. Ett annat intressant resultat är att det cellprov som ofta används i det vanliga screeningprogrammet inte alls är tillförlitligt på äldre kvinnor. 

– Det vi kan se, dels i den här studien och dels på en tidigare studie i samma åldersgrupp, är att ungefär åtta av tio som faktiskt har cellförändringar har ett normalt cellprov. Det innebär att cellprov ska man inte använda alls på den här åldersgruppen. 

Hör mer om HPV-test för kvinnor över 60 i Vetenskapsradions veckomagasin, efter klockan två i morgon eftermiddag.

Referens:
Lindström et al. "Cervical dysplasia in elderly women performing repeated self-sampling for HPV testing". Plos One 5 december 2018. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0207714

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista