William Nordhaus lämnar över en flera tusen år gammal oljelampa till muséet.
1 av 2
Ekonompristagaren William Nordhaus lämnar över en flera tusen år gammal oljelampa till museet. Foto: Alexander Mahmoud
En liten oljelampa vilar i ett par handskförsedda händer.
2 av 2
Denna 2000 år gamla lampa har använts i William Nordhaus forskning, men är nu en del av Nobelmuséets samlingar. Foto: Alexander Mahmoud

Nobelpristagarnas gåvor bildar utställning

1:34 min

Årets Nobelpristagare har anlänt till Sverige och Stockholm. Nyligen var många av dem på Nobelmuseet för att lämna över föremål som hamnar i utställningen där.

Det är en tradition att Nobelpristagare lämnar över föremål som hamnar i utställningen på Nobelmuseet.

Många tekniska prylar brukar det bli från de naturvetenskapliga pristagarna, men också en del personliga. Som ett gammalt fotografi av fysikpristagaren Donna Strickland, när hon som ung forskare sitter och experimenterar med laser. Eller ett sönderbränt lasergitter från en av de andra fysikpristagarna, Gérard Mourou, som hade gjort en fel-inställning, och därför råkat bränna sönder gittret. 

Andra gåvor var bland annat en 2000 år gammal oljelampa från ekonomipristagaren William Nordhaus, och små glasrör med tidiga experimentella molekyler som använts i medicinpristagarnas cancerforskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista