Forskningsstiftelser har miljarder i skatteparadis

2:18 min

Några av de största privata forskningsstiftelserna i världen, som finansierar bland annat klimatforskning har gjort mångmiljardplaceringar i skatteparadis och köpt aktier i oljebolag för pengarna.

Vetenskapstidskriften Science har gått igenom hemliga dokument från den så kallad paradisläckan, och undersökt de sju största privata välgörenhetsstiftelserna i världen. De är alla mycket stora forskningsfinansiärer och har mer än 1 200 miljarder kronor i förmögenhet.

Grävreportern Charles Piller har gått igenom miljontals hemliga dokument i den så kallade paradisläckan från juristbyråer och bolagsregister. Han upptäckte att minst 46 miljarder kronor av fondernas kapital är investerade i skatteparadis utan insyn eller skatt, och att det bland annat köpts andelar i oljebolag som bidrar till klimatutsläpp och luftföroreningar för pengarna.

Det går stick i stäv med stiftelsernas mål och den miljö- och hälsoforskning som fonderna bidrar till.

– Ofta har kapitalinvesteringarna från stora privat forsknings - och välgörenhetsstiftelser effekter som motverkar deras filantropiska mål, säger Charles Piller.

Ett exempel Charles Piller funnit är brittiska Wellcome Trust som gett mycket pengar till luftföroreningsforskning och i smyg köpt andelar av företag som säljer bunkerolja.

Wellcome Trust säger att de inte vill uppnå sina mål via sin kapitalförvaltning utan att pengarna ska ge så mycket avkastning som möjligt till hälsoforskning.

Den enda av de sju jättevälgörenhetsfonderna som hållit sig borta från skatteparadisen, enligt Science undersökning, är Bill & Melinda Gates Foundation.

Statsvetaren Victor Galaz vid Stockholms universitet, som forskar om hur finanskapital förändrar planeten, blir upprörd av Science avslöjande.

– Det är upprörande av flera anledningar. Genom att förlägga kapital på det här sättet i skatteparadis så bidrar man till infrastrukturen som leder till skattebortfall och ökad ojämlikhet. Och så finns det en risk att man underminerar forskningen i sig och förtroendet för forskningen, befarar Victor Galaz.

Victor Galaz säger att Stockholm Resilience Center, som han är ställföreträdande föreståndare för, har mottagit forskningsmedel från tre av de sex välgörenhetsstiftelserna med pengar placerade i skatteparadis.

De sju undersökta välgörenhetsstiftelserna är: Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust, Howard Hughes Medical Institute, Robert Wood Johnson Foundation, William and Flora Hewlett Foundation, David and Lucile Packard Foundation, Gordon and Betty Moore Foundation.

 

Referens: Piller C, At Arms Length. Major private research funders make secretive offshore investments, raising ethical concerns. Science 7 dec 2018, page 1100-1103, vol 362, issue 6419.