Carole Mundell, chefsrådgivare i forskningsfrågor på det brittiska utrikesdepartementet
Carole Mundell, chefsrådgivare i forskningsfrågor på det brittiska utrikesdepartementet, är mindre orolig för Brexit än många av hennes forskarkollegor. Foto: Foto: Claes Aronson

EU-utträde oroar brittiska forskare

2:01 min

Brittiska universitet riskerar att gå miste om mycket forskningsbidrag efter EU-utträdet. Den här ovissheten om framtiden oroar många brittiska forskare.

Carole Mundell, chefsrådgivare i forskningsfrågor vid det brittiska utrikesdepartementet, berättar om forskarnas oro, men själv är hon optimistisk.

– Jag har hört många forskarkollegor som uttryckt oro och jag tror att osäkerhet är en utmaning för alla sektorer, säger hon.

Det är framför allt osäkerheten om Storbritanniens framtid i ett av världens största forskningsprogram, som oroar brittiska forskare. Brittiska universitet har tagit emot många miljarder de senaste åren, mycket mer än vad Storbritannien betalat in till programmet som heter Horisont 2020.

Från och med 2021 startar ett nytt program Horisont Europa som Storbritannien riskerar att lämnas utanför.

Carole Mundell som också är professor i Extragalaktisk astronomi vid Universitetet i Bath är optimistisk. Hon tror att länder som till exempel Sverige vill ha med Storbritannien i samarbetet även framöver.

– Många partners har sagt att de vill att Storbritannien ska vara representerat i det framtida ekosystemet för forskning i Europa, särskilt Sverige som vi har mycket gemensamt med, säger hon.

Horisont 2020 omfattar visserligen redan länder som inte är med i EU vilket skulle kunna tala för att Storbritannien också får deltaga. Däremot skulle det kunna sättas upp begränsningar som gör att brittiska universitet inte får lika mycket pengar som tidigare i förhållande till vad Storbritannien betalar in. Men än så länge är allting bara spekulationer, anser Carole Mundell.

– Vi måste fortsätta att samtala om hur europeisk forskning ska formas framöver och jag tror att Storbritannien har en väldigt stark röst där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista