Geomaskin åker fram på gräsyta.
Motoriserad georadar. Norska institutet för fornminnesforskning , Niku, har under en lång tid arbetat för att förbättra georadartekniken. Foto: Niku.

Begravt vikingaskepp upptäckt med ny teknik

2:12 min

För första gången på över hundra år har forskare upptäckt spåren av ett stort vikingaskepp i en gravhög i Norge. Teknikförbättring ligger bakom detta, enligt experter.

Hör mer i Vetandets värld.

Det handlar om förbättrad georadarteknik, menar arkeolog Knut Paasche vid Norska institutet för kulturminnesforskning, Niku. Han ser nu stora möjligheter för att göra nya arkeologiska fynd framöver: 

– Jag tror att det kommer att revolutionera arkeologin i hela Skandinavien. Vi kommer att hitta mycket, säger han.
 
Spåren handlar om ett stort vikingaskepp, och dessutom långhus och flera gravhögar, som sannolikt är från vikingatiden. Det upptäckte forskarna när de med hjälp av georadar undersökte en åker i Halden bara några kilometer från den svenska gränsen.

– Vi såg helt tydligt en skeppsform i backen, säger han.

Georadar fungerar lite som ett ekolod, fast i marken. Forskarna på Niku har tillsammans med internationella samarbetspartners utvecklat en ny typ av motoriserad georadar. Det ser ut lite som en traktor, som kan köra över platta ytor och som kan samla in stora mängder data om vad som döljer sig under marken.

Georadar i sig är inte något nytt, men det har funnits problem med tekniken, berättar Knut Paasche:

– I Norge använde man det första gången 1969. Men problemet är att man aldrig fått några goda resultat. Det gör att många av mina kollegor är väldigt skeptiska. Men nu har vi fått många fina fynd, säger han och fortsätter:

– Det som skiljer oss från det som gjorts tidigare är att signalerna går direkt på satellit. Det innebär att vi får väldigt goda resultat. Och så har vi fått en mjukvara som gör att vi kan hantera all mätdata, för datasetet är mycket stort. 

Den här nya motoriserade georadarn från Niku gav nyligen goda resultat vid undersökningar i Stongehenge i England. Men fyndet av vikingaskeppet är den första stora framgången i Norge, och har gjort Knut Paasche övertygad om att den förbättrade georadartekniken kan innebära ett stort steg framåt för arkeologin. 

– Plötsligt har vi fått ett verktyg, georadarn som gör att vi kan se under backen. Du kan nästan sitta på maskinen och köra, och så stoppa för att kunna säga att här må det vare något.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista