Studie: Sämre för klimatet att odla ekologiskt

2:10 min

Odling av ekologisk mat är sämre för klimatet än konventionell odling, enligt en ny studie. Orsaken är att ekoodlingen kräver mer jordbruksmark.

När det går åt mer jordbruksmark blir det mindre yta över där det kan växa skog. Konsekvenserna av det när det gäller ekologisk odling syns nu i en studie som har publicerats i tidskriften Nature.

Resultaten gör att vi behöver tänka över hur vi ska använda vår jordbruksmark i framtiden, enligt Stefan Wirsenius vid institutionen för rymd- geo och miljövetenskap på Chalmers tekniska högskola. 

– För att nå klimatmålen är det viktigt att undvika ytterligare koldioxidutsläpp från avskogning. Helst vill vi också kunna åstadkomma så kallade negativa koldioxidutsläpp genom att återbeskoga marker, säger Stefan Wirsenius som har varit med och gjort studien.

Här blir det en krock mellan behovet att skaffa mat till jordens växande befolkning och viljan att istället använda marken till skog som fångar in och rensar undan klimatuppvärmande koldioxid från luften.

Ska man ha kvar så mycket potentiell skogsmark som möjligt när matbehovet är fyllt säger den här studien att det är ganska osmart att satsa på ekologisk odling som ger mindre mat per hektar än konventionell odling. Mycket på grund av att ekobonden inte använder konstgödsel.

Svenskodlade ekologiska ärtor har till exempel 50 procents större klimatpåverkan än konventionellt odlade ärtor enligt de här beräkningarna. För vete är skillnaden nästan 70 procent.

Studien har gjorts på ekoodling just i Sverige men borde gå att generalisera till fler regioner menar Stefan Wirsenius. Men det är viktigt att komma ihåg att de bara har tittat på miljöpåverkan när det gäller klimatet.

– Jag säger inte att frågan om vi ska ha ekologisk eller konventionell odling bara ska bestämmas av klimatnyttan. Det finns många fördelar med ekologisk odling. Att man inte använder bekämpningsmedel är en fördel. Och djurvälfärden är bättre. Man får göra en sammanvägning av alla de här faktorerna, säger han.

Referens: Timothy D. Searchinger et al. Assessing the efficiency of changes in land use for mitigating climate change. Nature 12 december 2018. DOI: 10.1038/s41586-018-0757-z

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista