bild på Kiruna gruva i gryningen. Rökpelare stiger mot en guldskimrande vinterhimmel.
Avfall blir gödsel. Foto: Hanna Franzén/TT

Fosfor ska utvinnas ur gruvavfall

2:12 min

Det statliga gruvföretaget LKAB ska tillverka gödsel från gammalt gruvavfall i en ny pilotanläggning.

Yariv Cohen på Easymining-Ragnsells utvecklade tekniken att utvinna ren fosfor ur gruvavfall när han tidigare var forskare på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Nu har gruvjätten LKAB beslutat att avfall från järnmalmsbrytning i Kiruna och Malmberget ska omvandlas till fosforgödsel i en pilotanläggning i Uppsala, med hjälp av samma teknik.

Järnmalmen som LKAB bryter innehåller höga halter fosfor, och fosfor är ett gödselmedel som krävs för att växter ska kunna växa. Idag är EU:s jordbruk till 90 procent beroende av import av fosforgödselmedel, och EU har därför listat fosfor som ett kritiskt ämne.

Den enda storskaliga produktionen av fosforgödselmedel i Europa idag finns i norra Finland, och täcker 10 procent av EU:s behov. Enligt LKAB ska den svenska produktionen kunna bli i samma storleksordning som den finländska.

Det näringsrika gruvavfallet finns vid järnmalmsgruvorna, men att pilotanläggningen ändå hamnar i Uppsala beror på att kunskapen finns där, säger Yariv Cohen.

– Vår personal finns där, så det är där pilotanläggningen kommer att finnas. Men tanken är att om det här blir ett lyckat projekt, kan vi bygga en fullskalig anläggning i Kiruna, Malmberget eller Luleå. Vi tittar just nu på lokalisering, säger han. 

Pilotanläggningen i Uppsala ska byggas under 2019. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista