Strandängen Nedra Sandby.
Strandängen Nedra Sandby. Foto: Thomas Gunnarsson

Liten, gul – och invasiv: kotulan erövrar Öland

2:04 min

Med små gula blommor sprider den sig som en löpeld utmed Ölands strandängar och hotar den biologiska mångfalden. Det handlar om den sydafrikanska blomman kotulan.

Kotulan är en av 200 djur- och växtarter som just nu invaderar Sverige, enligt en risklista på invasiva arter från Artdatabanken som släpps 21 januari 2019.

Mora Aronsson är forskare i biologisk mångfald vid Artdatabanken och författare till den nya risklistan. 

– Kotulan är en av de snabbast invaderande växterna vi har i Sverige i dag.

Enligt Mora Aronsson tar den lilla växten över vissa strandängar helt och fullständigt, så det blir bara enartssamhällen i stället för de strandängar vi är vana vid.

Kotulan som kommer från Sydafrika, liknar den svenska smörblomman, och togs troligen in i Sverige för att pryda dammar i trädgårdar och parker. Den upptäcktes ute i det vilda första gången 2013, och har sedan dess spridit sig över stora delar av Ölands strandängar, utmed Skånes- och senast också Hallands kust.

– Problemet är också att betesdjuren som betar på dessa värdefulla marker tror att det är smöblomma och den är giftig så de betar inte längre där kotulan breder ut sig, säger Mora Aronsson.

Kotulan är alltså en av drygt 200 växt- och djurarter som hotar den biologiska mångfalden i Sverige. Det här enligt Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet som i slutet av januari släpper en risklista på så kallade invasiva arter i landet.

Det handlar om djur eller växter, både på land och i vatten, som inte finns naturligt i Sverige och som riskerar förstöra att naturen med sin utbredning.

Nu är det upp till myndigheterna att avgöra om konkreta åtgärder ska sättas in för att få bort de invasiva arterna, enligt Mora Aronsson.

Och nu med senaste årens klimatförändringar har fler arter börjat ta sig ut från trädgårdar till naturen.

– Redan i dag kostar invasiva arter mångmiljonbelopp att göra något åt. Och nu med senaste årens klimatförändringar har fler arter börjat ta sig ut från trädgårdar till naturen, säger hon.

Detta är den första nationella risklistan för invasiva arter i Sverige. På uppdrag av Naturvårdsverket och Havs-och vattenmyndigheten, har forskarna vid Artdatabanken utgått från mer än 1000 olika växt- och djurarter. Forskarna har undersökt deras biologi och utbredningshistorik för att komma fram till de 200 arter som riskerar den biologiska mångfalden i Sverige.

Andra kanske mer kända invasiva växtarter är lupiner som växer utmed väggrenarna, och vresros som med sina taggiga nyponbuskar ofta planteras runt skolor och parker - men som också snabbt sprider och tar över ekologin på andra håll.

Bland invasiva djur finns kanadagäss, minkar och signalkräftor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista