Bild på solen.
Fusion äger rum i solen. Foto: SoHO, som tillhör European Space Agency och Nasa.

Så ska USA satsa på fusion

1:42 min

En expertpanel med amerikanska fysiker har presenterat en plan för hur USA ska satsa på fusionsenergi i framtiden.

Bland annat menar forskarna att landet borde bygga en egen storskalig fusionsanläggning, skriver tidskriften Science.

Fusion är den process som sker i solen. Och tvärtom mot det som händer i våra kärnkraftverk, där tunga atomkärnor slås isär, så frigörs energi här istället när lätta atomkärnor slås ihop.

Inom fusionsenergi-utvecklingen vill man härma den här processen. Det skulle ge enorma mängder energi att använda till elektricitet, utan kärnkraftens problem med långlivat radioaktivt avfall.

Men utmaningen är tekniken, som bland annat ska klara oerhört höga temperaturer.

Och i dag pågår till exempel ITER-projektet i Frankrike, med en anläggning som ska visa att fusionsenergi överhuvudtaget kan fungera i stor skala. Det projektet är USA med och betalar, även om det diskuterades ett tag om de skulle dra sig ur på grund av stigande kostnader och förseningar.

Expertpanelen av amerikanska fysiker menar nu att USA också borde bygga en egen anläggning som klarar av att hålla fusions-processen igång mer kontinuerligt än ITER.

Liknande planer på en anläggning som ska ta nästa steg i fusions-utvecklingen från ITER finns även i Europa.

Men ambitionerna borde vara att ta fram en sådan demonstrations-anläggning som blir billigare och mindre än den europeiska, enligt fysikerna. Något som kommer att kräva det allra senaste inom både plasmafysik och materialforskning säger de.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista