En man i apparatur för strålbehandling.
Strålbehandling. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Cancerdiagnos kan öka risken för självmord

1:11 min

En ny studie i USA visar att vissa typer av cancerdiagnoser, till exempel lungcancer, ökar risken för självmord.

I studien har forskarna tittat i en databas med över 4,6 miljoner cancerpatienter, för att titta på risken för självmord det första året efter en diagnos.

Och det visade sig att risken för självmord mer än fördubblades inom denna grupp, jämfört med ett genomsnitt av befolkningen, skriver forskarna. Men att det samtidigt varierade en hel del beroende på vilken typ av cancer det rörde sig om.

Att risken för självmord ökar vid en cancerdiagnos är dock ingen ny kunskap menar Nationellt centrum för suicidforskning och prevention vid Karolinska Institutet. Flera studier bekräftar detta och det verkar vara aktuellt i flera länder än just USA.

Forskarna i den aktuella studien menar att kunskapen om detta är viktig, bland annat eftersom det visar hur viktigt bemötandet av cancerpatienter är redan från start.

Studien publiceras i tidsskriften Cancer.

 

Referens: Saad et al. "Suicidal death within a year of cancer diagnosis; a population-based study." CANCER, januari 2019. Doi: 10.1002/cncr.31876.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista