En illustration på ett svart hål.
Foto: ESA, NASA/Wikimedia

Vad händer kring rymdens svarta hål?

2:20 min

Det finns många obesvarade frågor kring rymdens svarta hål. Nu har forskarna tagit reda på mer om vad som händer med den materia som sugs in mot ett svart hål från en närliggande stjärna.

Tänk dig att du lyssnar på vatten som droppar i en grotta. Då hör du först ljudet när själva droppen landar på grott-golvet. Sedan hör du ekot när ljudet har studsat mot väggarna. Och ju större grottan är, desto längre blir tidsfördröjningen mellan droppljudet och ekot.

Samma princip har forskarna bakom en ny studie i tidskriften Nature använt sig av, för att förstå storleken på viktiga strukturer som bildas av den gas som flödar från en närliggande stjärna och in till området runt ett svart hål. Fast istället för att lyssna på vatten har de från den internationella rymdstationen ISS tittat på ekoeffekterna av röntgenstrålning.

Dels strålning som kommer direkt från den mest energirika gasen, och dels strålning som har reflekterats mot den platta skiva av gas som snurrar runt hålet. Det förklarar astronomen Claes-Ingvar Björnsson vid Stockholms universitet.

– Vad det säger någonting om, det är just hur inflödet mot det svarta hålet sker, hur gasen beter sig.

Under en period av ökad aktivitet hos det svarta hålet, så kommer först innerkanten på gas-skivan närmare hålet, och efter det blir en het gas-struktur som kallas för koronan mer kompakt.

Det har man sett tidigare i superstora svarta hål i centrum av galaxer.
Men det här är första gången observationer kan bekräfta att det fungerar på liknande sätt även runt mindre svarta hål. Och det är intressant, säger Claes-Ingvar Björnsson.

– Det är många gånger som teoretiker har fel. Så det är ju skönt att se att det verkar som om processerna är väldigt snarlika oberoende av hur massivt det svarta hålet är.

Referens: E. Kara et al. "The corona contracts in a black-hole transient". Nature 9 januari 2019. DOI: 10.1038/s41586-018-0803-x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista