bebis fötter
Foto: TT

Kraftig kritik mot uppmärksammat gen-experiment

1:49 min

Flera forskare hävdar nu att en rad kraftiga fel har begåtts, vad gäller de experiment där de två första genförändrade människorna ska ha fötts.

Hör mer i Vetenskapsradions veckomagasin.

Det var i slutet av fjolåret som forskaren He Jiankui i Shenzhen i Kina hävdade att han genförändrat ett tvillingpar, ett par flickor, med hjälp av genkniven Crispr/cas 9. På så vis ville han att de skulle få skydd mot hiv, genom att göra genförändringar,  som dessutom går i arv. Deras pappa var hiv-positiv, och därför gjordes enligt forskaren He för första gången i världen ändringar i embryon som sedan inplanterades i mammans mage. 

Men nu kommer den amerikanska tidskriften the Atlantic, som bevakar in- och utrikespolitik, med en artikel där forskare mer i detalj beskrivit omständigheterna kring experimenten – och det är kraftig kritik i femton punkter.

Den allvarligaste, enligt the Atlantic, är att He inte ens har gjort det experiment han utger sig för att ha velat göra. Alltså inte genomfört en genförändring på rätt ställe.

Istället skulle förändringen ha skett i närheten. Och om så är fallet så finns inga djurförsök som visar att experimentet på barnen ens skulle kunna skapa ett skydd mot hiv. 

Osäkerhet finns också om genkniven kan ha skurit på flera ställen.

Än så länge har ingen vetenskaplig artikel publicerats kring forskningen. Det är därför fortfarande oklart vad som verkligen har genomförts. Forskaren He Jiankui själv sitter nu i något som liknar husarrest och de kinesiska myndigheterna har förbjudit all liknande forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista