Fjällräv i helfigur blickar in i kameran med sina gulbruna ögon. Ligger och vilar, vit päls med fläckvis inslag av mer askfärgade partier. Ligger med vitgrå svans i förgrunden.
Jakten på rödräv gynnar fjällräven. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fjällräven fortsätter öka

0:43 min

Det finns minst 304 vuxna fjällrävar i Skandinavien, enligt Naturvårdsverket.
Vid millennieskiftet fanns blott 40-60 fjällrävar i Skandinavien.

2018 var året då Sverige och Norge för första gången räknat fjällrävar med samma metod, genom vinter- och sommarkontroller av lyor. 

För att kunna tala om en ökning eller minskning av antalet fjällrävar måste man jämföra med ett tidigare år med likartad smågnagarförekomst eftersom det är basen i fjällrävens föda.

– Vid en sådan jämförelse har antalet fjällrävar ökat i Sverige med tio procent vilket är mycket positivt för arten, säger Johan Wallén, koordinator för fjällrävsinventeringen på Naturhistoriska riksmuseet.

Ökningen med tio procent räknas i jämförelse med 2014 vilket var det år då lämmeln och då även fjällräven befann sig i en liknande uppgångsfas, enligt Johan Wallén.
 
Rödräven är en besvärlig konkurrent till fjällräven och det är tack vare jakt på rödräv och stödfodring som den svenska fjällrävsstammen sakta börjat återhämta sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista