Tänk om man kunde lika mycket som en bakterie

Människan må stå högt på utvecklingens trappa, men växter och också en del bakterier kan något som inte vi kan: själva skapa energi ur solljus.

Fotosyntesens hemlighet är förborgad i bladens inre organiska kemi, eller i cyanobakteriens mikro-innanmäte. Kände vi den, skulle vi aldrig mer behöva bekymra oss om energibrist.

Det handlar om att ta reda på precis hur växter gör när de fotosyntetiserar, tar energi från solen, och hur somliga växter sen kan tillverka väte ur vatten - det är processer som cyanobakterierna har haft miljoner år på sig för att lära sig - när vi försöker plocka väte ur vatten så kostar det energi.

Så hur gör växter? Och kan man härma det?

På Avdelningen för molekylär biomimetik i Uppsala träffar jag Peter Lindblad och Stenbjörn Styring, bägge professorer, men Peter är biologen som förösker styra cyanobakterier att göra antingen mer väte, eller uteslutande göra väte och ingenting annat. Styring är kemisten som försöker översätta biologin till kemi.

Peter Lindblad ligger före - men väteproduktionen är ännu långsam. Stenbjörn Styring väntar fortfarande på det magiska ögonblick då det visar sig att tolkningen har fungerat. Då tror han att han med marginal rusar förbi biologen!

Redaktör AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".