Livia Alm. Foto: AnnLouise Martin

I fokus: Livia Alm

Det är näringsfysiologen och mikrobiologen Livia Alm som står i Vetandets världs fokus denna vecka. Hon har som den första svenska medborgaren fått kinesiska statens stora pris, Friendship reward, för sina insatser inom forskningen.

Men Livia Alms historia är inte berättad med detta. Född i Rumänien för 74 år sedan, tvingades sedan till Tyskland under andra världskriget, och kom till Sverige 1945 klädd i bara nattlinnet.

Envisa Livia lät sig inte knäckas av den usla starten. Hon tog realexamen, alltså halvägs studentexamen, efter några terminer på folkhögskola på ett helt nytt språk; hon blev civilingenjör och anställd som forskare på Arla, och parallellt medicinstuderande och doktorand...

Livia Alms forskning har givit oss flera av de yoghurttyper som kallas probiotika, alltså syrade med bakterier som hjälper magen att må bra. Det var kunskapen om nyttiga bakterier i maten som fick Kina intresserat av att få del av hennes kunskaper, och Livia har tillbringat många år vid två universitet i Kina.

Livia fortsätter idag att forska på Karolinska Institutet - nu handlar det om gamla människors matvanor som inte är de bästa - för mycket kaffe och bulle, för de har så trååååkigt, säger Livia. Mer probiotiska livsmedel skulle hjälpa dem att ha mindre ont i magen.

Men det räcker inte med detta - Livia Alm har också hunnit med att ge hjälp till Rumäniens föräldralösa. Genom Hoppets Stjärna har hon samlat kläder och undersökt barnhemsbarn. En sorglig upplevelse, eftersom hon insåg att barnens vårdare, liksom alla andra, var korrumperade, och försåg sig själva med gåvorna.

Redaktör AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".