En person äter en hämt-sallad i plastlåda, men med vanliga bestick.
Foto: Claudio Bresciani / TT

"Behöver du bestick till din sallad?"

1:27 min

Kanske kan en enkel fråga om du behöver bestick till din sallad få dig att skippa plastbesticken, och minska användningen av engångsartiklar?

I många butiker blir man idag tillfrågad om man behöver en påse till varorna man handlat. Det har fått många att tänka till, och strunta i påsen.

Kanske kan en liknande fråga minska användningen av engångsbestick? Det här ska avfallsexpert Åsa Stenmarck vid IVL Svenska miljöinstitutet försöka ta reda på i en kommande studie. 

– Vi ska titta på vad man enkelt, eller lite svårare, kan göra för justeringar på restaurangen för att förändra beteendet hos kunden. Det handlar till exempel om lådorna, locken, sugrören och besticken säger hon. 

I studien ska bland annat ett pantsystem för engångsmatlådorna testas, eller möjligen blir det bara en fråga till kunderna vad de skulle tycka om en pant på plastlådan. Syftet med panten är att lådan ska användas igen av snabbmatsrestaurangen.

En annan del av studien ska handla om plastbesticken, sugrören och locken. Vad händer om kunden får betala för dem? Eller får frågan - behöver du bestick - ungefär som med plastpåsen.

– Ja jag tror att man kan tänka väldigt mycket som med plastpåsen. Vi lyckades minska plastpåseanvändningen med 60 procent på ett år bara genom den här frågan. Det är helt fantastiskt hur bara en liten fråga kan få folk att tänka efter, säger Åsa Stenmarck. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista