Malcolm Brown i prästkrage
Malcolm Brown från den engelska kyrkan har där etablerat kontakter mellan kyrka och AI-forskare. Foto: Camilla Widebeck/SR

AI får forskare och präster att mötas

1:58 min

Måste man vara trevlig mot en smart högtalare? Kan en robot vara levande? Inom utvecklingen av artificiell intelligens finns många etiska frågeställningar, och dem har nu kyrkan börjat engagera sig i.

I Sverige ägnades förra veckans prästdagar i Lund åt den här frågan. I England etablerades redan förra året kontakt mellan kyrkan och AI-forskare, berättar Church of Englands etiksamordnare Malcolm Brown.

– Vi fick presentationer från personer som forskar om AI på olika sätt för att vi bättre skulle förstå vad det handlar om.

Det var ett 20-tal personer runt bordet, hälften från kyrkan och hälften forskare. Forskarna presenterade vad som händer i AI-utvecklingen, och sedan blev det fri diskussion.

Kyrkan ville lära sig om forskningen för att inte uttala sig om något de inte kan. Forskarna såg behovet av en djup etisk diskussion, enligt Malcolm Brown. Han upplever att relationen mellan kristen teologi och vetenskap har gått in i en ny fas.

– AI skapar en massa olika etiska frågor som forskarna själva vill diskutera. Kyrkan har en lång tradition av etiska diskussioner. Det blir mycket kreativt, säger han.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista