Isberg och hav
1 av 2
Foto: Mark Brandon

Ny studie - issmältning bromsar varm havsström

1:56 min

De havsströmmar söderifrån som för värme till våra breddgrader kan komma att bromsas betydligt inom några decennier, enligt en studie i Nature.

Anledningen till att havsströmmarna kan komma att bromsas är att isavsmältning från Grönland för ut sötvatten i havet. Detta enligt en internationell forskargrupp som publicerar sin studie i tidskriften Nature i dag. Men Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms Universitet ser på de nya resultaten med viss försiktighet. 

– Det här är ju ett globalt system, det här med havsströmmarna. Det är många faktorer som spelar in, tidvatten och annat avgör hur effektiva strömmarna är, säger han.

Per Holmlund säger också att man har kunnat notera att just den här nordliga strömmen har avtagit de senaste 150 åren, med en lite ökande takt på senare tid.

Studien baseras på modellberäkningar, och modellerna är förstås förenklingar av verkligheten. Men tanken att sötvatten skulle kunna bromsa havscirkulationen på det sätt som studien beskriver är inte ny. Bland annat har en sån effekt föreslagits som en förklaring till en kall period i våra trakter kort efter istiden. Då var det 6-7 grader kallare här än nu säger Per Holmlund.

Även om forskarna får rätt i att den varma strömmen de närmaste decennierna kommer att dämpas betydligt av sött smältvatten, så lär effekten inte bli så stor, menar han.

– Det finns inte tillräckligt med vatten som skulle kunna komma ut från Grönland nu för att få den storskaliga effekten, säger Per Holmlund. 


Källa: 
Nicholas R. Golledge et al, 2018. Global environmental consequences of twenty-first-century ice-sheet melt. Nature. Doi: 10.1038/s41586-019-0889-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista