Stor mån hänger över ett snöigt jordbrukslandskap med röda stugor och lador.
Månen har flera besök att vänta från jorden under året. Foto: Kleiven, Paul/NTB scanpix

Tre nationer till månen i år

1:46 min

Intresset för månen ökar. I år ska tre olika nationer skicka farkoster till månen. Först ut är Israel nu i februari, sedan Indien och i slutet av året skjuts en ny kinesisk farkost upp.

En orsak till det ökade intresset är att månen skulle kunna användas för rymdfarkoster som behöver mellanlanda.

– Det finns förnyat intresse för att månen kan vara mellanstation, för att därifrån kunna åka vidare ut i rymden. Tekniken har utvecklats, säger Kristine Dannenberg som ansvarar för forskningsfrågor på Rymdstyrelsen.

Hon säger att till skillnad från på 1970-talet har man idag bättre förutsättningar för att använda material från månen. 

En fråga som forskare intresserar sig för är om det är möjligt att utvinna syre och väte på månen. Förutom att syre och väte är en förutsättning för mänskligt liv skulle de komponterna också kunna användas för att tillverka raketbränsle.

Om månen blir mellanlandningsplats för rymdfarkoster skulle det kunna vara bra att tanka lokalt producerat bränsle, enligt Kristine Dannenberg.

Sedan 1972 har ingen människa besökt månen. Och kanske behövs det en ny bemannad farkost till månen för att öka också allmänhetens intresse.

– En landning på månen eller på en annan planet skulle vara väldigt intressant för allmänheten och för barn och unga. Det skulle kunna bidra till att fler utbildar sig till ingenjörer och forskare som intresserar sig för såväl rymd som naturvetenskap, säger Kristine Dannenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista