Bild på några vita kapslar i och vid ett litet plaströr
Den här kapseln sväljs som vanlig medicin och blir till en spruta i magsäcken

Piller ger spruta i magsäcken

2:36 min

Ett piller som fungerar som en sväljbar spruta, och som kan ge en injektion insulin direkt i magsäcken presenteras i dag i en artikel i tidskriften Science.

Niclas Roxhed är lektor i micronanosystem för medicintekniska tillämpningar på KTH i Stockholm, och är en av forskarna bakom studien. Han förklarar varför det skulle vara fiffigt att få en spruta inne i kroppen.

- Det trevliga med magsäcken är att det inte finns några känselnerver där, så man känner inte det på samma sätt som ute på huden, säger han. 

Pillret, eller den lilla apparaten, sväljs som en vanlig tablett. När det har kommit ned till magsäcken så förvandlas den till en spruta.

- I miljön i magsäcken är väldigt sur, och det gör att ett litet fönster på kapseln öppnas upp. När fönstret öppnas upp så flyter det in magsyra i pillret, förklarar Niclas Roxhed.

Magsyran gör att en liten sockerbit som håller fast en fjäder inne i pillret löses upp och fjädern skjuts av. Det gör att en lancett, ett litet spjut med läkemedlet, injiceras in i slemhinnan och kroppen.

När forskarna testade den här metoden på grisar så var apparaten laddad med insulin, vilket skulle kunna få betydelse för de som har diabetes.

Theodor Jildecrona fyller snart 14 år och har haft diabetes sedan han var sju år. Han har alltid sin väska med sig. 

– I den här väskan har jag flera grejer. Jag har ju mina två sprutor, dags och nattsprutan. Och så har en "stick i fingretmätare" och så klart mitt druvsocker om jag skulle bli låg.

Så det är ganska mycket du måste tänka på om dagarna?

- Absolut!

Vad tycker du om det här, om det skulle gå att svälja en sorts tablett som kan ge en injektion i magsäcken?

- Ja det låter ju väldigt effektivt, det skulle ju kunna vara en bra lösning i fall man inte vill hålla på och göra i ordning en spruta med nålar och hålla på och fixa med sådant, säger Theodor Jildecrona. 

Per-Ola Carlsson är diabetesläkare och professor i medicinsk cellbiologi. Han säger att den här tekniken är väldigt spännande, men det behövs mycket mer forskning, till exempel om hur snabbt insulinet tas upp och verkar när det ges direkt i magsäcken. 

- Det är lite för tidigt att säga helt enkelt om det kommer att få en betydelse och användning inom diabetsområdet, säger han. 


Källa:
 A. Abramson et al, 209. An ingestible self-orienting system for oral delivery of macromolecules. Science. Doi: 10.1126/science.aau2277

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista