Natthimmel med stjärnor i Ungern.
Mycket att räkna. Foto: Peter Komka/TT

Dags att räkna de stjärnor som syns bakom lamporna

2:20 min

Den här veckan startar ett experiment där allmänheten får vara med och kartlägga förekomsten av ljusföroreningar.

Från och med den här veckan kan alla som vill vara med och bidra till forskning om ljusföroreningar. Det vill säga allt artificiellt ljus från våra lampor som gör nätterna ljusare och kan störa både människor och djur.

Precis som tidigare år anordnar föreningen Vetenskap och allmänhet ett stort massexperiment som engagerar skolelever och andra intresserade runtom i landet.

Förra året handlade det om att ta kort på nyckelpigor för att forskare ska kunna utveckla en app som kan känna igen olika arter av nyckelpigor. Men i år är det dags rikta blicken mot himlen, berättar projektledaren Martin Bergman.

– Vi vill ha hjälp att mäta ljusföroreningar och det gör vi genom att räkna hur många stjärnor vi ser på himlen.

För att det inte ska bli för mycket att räkna används en metod som tagits fram av astronomen Urban Eriksson vid Lunds universitet.

Han har kommit på en metod där man inte behöver räkna alla stjärnor som syns på himlen. Istället blir det ett litet stickprov på himlen, berättar Martin Bergman.

– Vi tar ett papprör, till exempel en tom hushållspappersrulle, och så riktar vi den mot himlen. Sedan räknar vi hur många stjärnor vi ser genom röret. Det gör vi i nio olika riktningar. Åtta riktningar runt omkring oss och sedan rakt upp i zenit.

Ju mindre ljusföroreningar och lampor det är runtomkring, desto fler stjärnor kommer man att se.

– Det kommer att generera en karta där vi ser variationen och utbredningen av ljusföroreningarna. Så det är dels en total kartläggning och dels ett sätt att utveckla metoder för hur vi kan övervaka ljusföroreningar i framtiden, säger Martin Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista