En högstadieelev sitter på en skolbänk och skriver med penna och papper.
Foto: Jessica Gow/TT

Så kan skolan anpassas till elevernas hjärnor

2:24 min

Kan undervisningen i skolan bli effektivare om undervisningen utgår från hur hjärnan fungerar? Det försöker forskare vid Umeå universitet ta reda på.

Forskarna studerar något som kallas testbaserat lärande. Metoden har undersökts i en mängd studier men de flesta av dem har varit i labbmiljö.

Nu får 130 gymnasieelever i Umeå under två år prova på testbaserat lärande i den vanliga skolmiljön.

– Testbaserat lärande innebär att man återerinerar sig materialet man har studerat från långtidsminnet, säger Bert Jonsson som är docent i psykologi vid Umeå universitet.

– Man försöker dra sig till minnes vad man har läst utan att ha texten eller det materialet framför sig. När man gör det utvecklar man det här minnesspåret in i långtidsminnet.

Rent praktiskt övar sig eleverna i att redogöra för vad de lärt sig utan direkt ur minnet. Till exempel genom att testa sig själva. Repetera och testa igen.

– Till exempel kan man säga åt eleverna att nu har vi pratat om Sveriges riksdag, och nu vill jag att ni skriver ner så mycket ni kommer ihåg om det vi har pratat om. Jämför det med att visa en sammanfattning på en Power Point då man bara aktiverar igenkänning. 

I studien används testbaserat lärande i vissa delar av undervisningen och traditionell undervisning i andra delar. Sedan jämför forskarna hur mycket eleverna har lärt sig med respektive metod.

Än så länge finns bara preliminära resultat men de visar goda effekter av testbaserat lärande.

– Det är en fyrtioprocentig förbättring från en tid till en eftermätning. Och många gånger betydligt större också.

Att utforma undervisningen efter hur minnet fungerar borde bli standard i svenska klassrum, menar Bert Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista