Sjöfåglar drabbas värst av fågelvirus

Ännu har inget svar kommit från Grekland, om fågelinfluensan där är av den farliga sorten H5N1, den som drabbat både Turkiet och Rumänien senast, och kanske också Makedonien. Just nu är det ingen fara för att viruset ska nå Sverige, säger experterna, men till våren när flyttfåglarna vänder åter, då kan sjukdomen komma hit. Vad händer då med våra svenska fåglar? Nja, någon större katastrof är inte att vänta, men änder och sjöfåglar ligger sämst till.

Våra småfåglar kommer inte att ramla från himlen, och även en duva behöver antagligen tvingas på smittan innan det händer något. Det är troligen sjöfågel och änder som kan drabbas spontant, för andra arter behövs en intensiv närkontakt.

Kycklingar inomhus skyddade
Men hur kan vi skydda tamfåglarna här hemma frågar vi epizootolog Anders Engvall, generaldirektör vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt:

– De som går inomhus har ett bra skydd, slaktkycklingar till exempel, vi har bra barriärer mot yttervärlden.

När gäss och änder flyger över oss i vår så räcker det med att hålla kycklingbesättningarna inomhus, och inte heller djurskötarna behöver specialbehandlas:

– Risken för människro har inte ökat i och med att viruset nu är i Europa.

Ingen stor spridning
Anders Engvalls uppdrag är att skydda djuren, och han är inte särskilt orolig:

– Ur ett veterinärt perspektiv klarar vi det här i Sverige, jag ser inte att sjukdomen skulle spridas särskilt mycket om vi skulle få in den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".