Odling

Mer grönska i Kina och Indien

1:54 min

Världen blir allt grönare och enligt en sammanställning av satellitbilder är det särskilt Kina och Indien som blivit grönare perioden 2000 till 2017.

– Att det blir mycket grönare i Kina och Indien än på andra ställen på jorden verkar ju fastlagt i bland annat den här studien, säger Håkan Olsson, professor i skoglig fjärranalys på SLU.

Han hänvisar till en artikel som publicerats i Nature sustainability. 

Att jorden har blivit allt grönare sedan sekelskiftet 2000 beror, enligt studien, på flera faktorer. Till exempel ett förändrat klimat och ökade utsläpp av koldioxid som gödslar växtligheten.

För Indien och Kina handlar det också om förändrad markanvändning.

I Indien förklaras det med att jordbruket blivit mer intensivt med flera olika grödor som växer samtidigt på samma fält, bättre sorter, bättre växtskydd, mer konstgödsel och konstbevattning.

I Kina handlar det främst om omfattande trädplanteringsprojekt som gjort stora markområden grönare än tidigare. Eftersom den tilltagande grönskan suger upp koldioxid så minskas därmed mängden koldioxid i atmosfären. 

– Det är ju bra som ögonöppnare. I Kina ska man alltså ha planterat trettio miljoner hektar skog de senaste åren och det är mer än den produktiva skogsmarksarealen i Sverige, en halv gång mer, säger Håkan Olsson och fortsätter:

– Det är en enorm skogsplantering och det här fäster blicken på att det verkligen har hänt något i Kina.

 

Referens: Nature sustainability doi.org/10.1038/s41893-019-0220-7.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista