Ballonger dödar sjöfåglar

0:40 min

Sjöfåglar får ofta i sig plastskräp av olika slag, och australiska forskare har sett att det farligaste av det här skräpet verkar vara ballonger.

Ballonger kan vara livsfarliga för sjöfåglar som äter upp dem, till exempel för att de tror att ballongerna är bläckfiskar.

Det upptäckte forskare i Australien när de dissekerade drygt 1700 döda sjöfåglar. Hårt plastskräp var det vanligaste att hitta i fågelkropparna. Men dödligheten var högre för mjuka plastsaker. Allra högst dödlighet såg de för ballonger.

I de fall där skräp var den uppenbara dödsorsaken tog ballongerna livet av cirka en av fem fåglar. Orsaken var ofta att de fastnade i mag-tarmkanalen hos fåglarna.

Referens: Lauren Roman et al. A quantitative analysis linking seabird mortality and marine debris ingestion. Scientific Reports 1 mars 2019. DOI: 10.1038/s41598-018-36585-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista